W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku zauważono, że drastyczne obcięcie węglowodanów w diecie skutkuje znacznie lepszą utratą wagi. W konsekwencji bardzo popularne stały się takie diety jak Atkinsa, ektogeniczna, South Beach lub paleo. I dzisiaj wiele osób wierzy, że redukcja węgli jest wskazana. Jednak taka dieta tylko pod okiem dietetyka!

Podstawowe założenia

Dieta Low Crab polega na znaczącym ograniczeniu węglowodanów w codziennej diecie. Innymi słowy, rezygnujesz z chleba, makaronu, kaszy, ryżu i niektórych owoców oraz warzyw. Na cenzurowanym są również rośliny strączkowe i wysoko przetworzone produkty z cukrem. W zamian otrzymujemy tłuszcze oraz produkty białkowe.

Można wyróżnić 3 rodzaje diety Low Crab. Pierwsza z nich to dieta ektogeniczna, gdzie dzienna zawartość węglowodanów wynosi do 50 gramów. Inna to niskowęglowodanowa, gdzie wskaźnik węgli oscyluje poniżej 120 gramów. Kolejna to średnio węglowodanowa. Tu spożycie węglowodanów oscyluje w granicach od 25 do 45 procent energii diety.

Czy faktycznie jest skuteczna?

Zdania dietetyków są mocno podzielone. Jedni twierdzą, że taka dieta jest skrojona prawie na miarę osób zmagających się z cukrzycą. Dobrze wpływa również na tych, którzy mogą być genetycznie obciążeni tą chorobą. Inni jednak wskazują, że dieta ta nie różni się efektami od diety niskotłuszczowej. Najważniejsze w diecie jest spożywanie wszystkich zdrowych składników i ograniczanie ich energetyczności, a nie rodzaju mikroskładników.