Nie raz i nie dwa zdarzyło ci się puścić bąka. Pierdzenie to naturalna rzecz, taka sama jak oddychanie czy mruganie powiekami. Organizm robi to z bardzo konkretnego powodu. Poznaj kilka ciekawostek o uwalniających się gazach!
To normalne, jak oddychanie!
Pierdzenie to zwyczajna reakcja organizmu. Naukowcy wyliczyli, że statystyczna osoba puszcza bąki raz na 4 godziny. Jeżeli borykasz się z nadmiernym wydzielaniem gazów, winą niekoniecznie trzeba obarczać jelita. Być może po prostu w twojej diecie jest za dużo błonnika. Ten z kolei jest świetnym pokarmem dla bakterii które produkują gazy. I już mamy winowajcę. Inna sprawa prezentuje się w przypadku, gdy borykasz się z Zespołem Jelita Drażliwego. W tym przypadku to właśnie restrykcyjna dieta może pomóc w walce z niechcianymi bąkami.
Faktem jest również, że sportowcy puszczają więcej bąków. To zupełnie naturalne, bo zwiększona aktywność, czy to na siłowni czy też np biegając, napędza pracę jelit. I jeżeli podczas treningu przez przypadek pierdniesz, nie masz zupełnie powodu do wstydu. Tak, to normalne!
Bezwonne gazy
Udowodniono, że gazy które powstają w przypadku połkniętego powietrza albo dwutlenku węgla wyprodukowanego w sposób naturalny, są bezwonne. Tak samo w przypadku metabolizmu żywności dzięki bakteriom jelitowym. One są zwyczajnie bezwonne. Jeżeli jednak puszczasz bąki o nieprzyjemnym zapachu, zapewne w diecie znalazły się takie produkty jak kapusta, czosnek albo brokuły. Naturalne jest również, że bąki po wypiciu piwa bądź wina, również będą generowały śmierdzące gazy.
Generalnie jak najbardziej normalne, ale nadmierne pierdzenie może świadczyć o problemach trawiennych