Nie raz i nie dwa zdarzyło ci się puścić bąka. Pierdzenie to naturalna rzecz, taka sama jak oddychanie czy mruganie powiekami. Organizm robi to z bardzo konkretnego powodu. Poznaj kilka ciekawostek o uwalniających się gazach!

To normalne, jak oddychanie!

Pierdzenie to zwyczajna reakcja organizmu. Naukowcy wyliczyli, że statystyczna osoba puszcza bąki raz na 4 godziny. Jeżeli borykasz się z nadmiernym wydzielaniem gazów, winą niekoniecznie trzeba obarczać jelita. Być może po prostu w twojej diecie jest za dużo błonnika. Ten z kolei jest świetnym pokarmem dla bakterii które produkują gazy. I już mamy winowajcę. Inna sprawa prezentuje się w przypadku, gdy borykasz się z Zespołem Jelita Drażliwego. W tym przypadku to właśnie restrykcyjna dieta może pomóc w walce z niechcianymi bąkami.

Faktem jest również, że sportowcy puszczają więcej bąków. To zupełnie naturalne, bo zwiększona aktywność, czy to na siłowni czy też np biegając, napędza pracę jelit. I jeżeli podczas treningu przez przypadek pierdniesz, nie masz zupełnie powodu do wstydu. Tak, to normalne!

Bezwonne gazy

Udowodniono, że gazy które powstają w przypadku połkniętego powietrza albo dwutlenku węgla wyprodukowanego w sposób naturalny, są bezwonne. Tak samo w przypadku metabolizmu żywności dzięki bakteriom jelitowym. One są zwyczajnie bezwonne. Jeżeli jednak puszczasz bąki o nieprzyjemnym zapachu, zapewne w diecie znalazły się takie produkty jak kapusta, czosnek albo brokuły. Naturalne jest również, że bąki po wypiciu piwa bądź wina, również będą generowały śmierdzące gazy.