Ciężkie ćwiczenia siłowe, skupione na rozbudowywaniu sylwetki, powinny być łączone z dietą o podwyższonej zawartości białka. Aby jednak nie narzucać sobie jedzenia pięćdziesięciu gramów protein na kolację z powodu niezawarcia ich w poprzednich posiłkach, każdy dzień warto rozpocząć jakimś śniadaniem proteinowym. Śniadanie proteinowe można przygotować i na słodko, i na słono. Oto dwie propozycje właśnie takich posiłków.

Kanapki na słodko

Wśród typowych internetowych pomysłów na słodkie fit śniadania przeważnie pojawiają się jakieś omlety z owocami, owsianki na odżywce białkowej albo ewentualnie amerykańskie placuszki z masłem orzechowym. Aby jednak nie bazować przez cały czas na tych powszechnych przepisach, warto czasem pójść w inną stronę, chociażby w stronę… zwykłych kanapek! No może nie takich zwykłych, bo nie będą to kanapki z żółtym serem, a zdrowe kromki przygotowane na słodko. O dziwo nawet taki posiłek potrafi wykazać się podwyższoną i jakże korzystną zawartością białka.

Pieczywo powinno być razowe lub żytnie – pełnoziarniste, bogate w błonnik i witaminy z grupy B. Głównym dodatkiem będzie natomiast twarożek, który należy przygotować z kostki półtłustego twarogu (250 g) wymieszanej z opakowaniem wysokobiałkowego naturalnego jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu. Twarogową masę należy nałożyć na dowolną ilość kanapek,  a następnie posypać odrobiną cynamonu i udekorować ziarenkami słonecznika oraz kawałkami truskawek.

Warzywny omlet

Tutaj postanowiliśmy zapożyczyć przepis na omlet ze strony https://www.dine.pl/. Wytrawne śniadanie proteinowe powstanie natomiast po prostu z jajek. Do jego przygotowania potrzebne są dwa duże jajka, kawałek żółtego sera, kawałek wędzonego tofu oraz garść pieczarek i duża porcja szpinaku w liściach. Najpierw szpinak należy podsmażyć na patelni, aż puści wodę, a następnie dorzucić do niego umyte i pokrojone wcześniej pieczarki oraz pokawałkowane tofu. Gdy pieczarki będą już zarumienione, można wlać na patelnię jajka roztrzepane z ulubionymi przyprawami. Gotowy omlet należy przysypać kawałkami sera i poczekać, aż ser się rozpuści. To śniadanie świetnie uzupełnią różne świeże warzywa – chociażby pomidorki koktajlowe.